Co stavíme?

Dne: 15.12.2013, #Informace

Někomu nemusí být zcela jasné, co se to chystáme postavit? Soběstačný domek s předním skleníkem.

Přikládám odkaz na dokument o Earthship v angličtině.

Základem tohoto soběstačného domečku jsou zadní a boční stěny postavené z pneumatik natlučené hlínou. Vytvoří se prostor ve tvaru širokého písmeno U. Stěny se pokryjí hliněnou omítkou. Prostor mezi stěnami se rozdělí příčkami –  materiál příček záleží na místnosti (beton, dřevo, skleněné lahve). Pro začátek jsme se rozhodli postavit jen základ. Jedna hlavní místnost, zadní průchod do ložnice, koupelna do ložnice a toaletní místnost přístupná ze skleníku. Dále se místnosti oddělí od skleníku příčkou vyplněnou okny a dveřmi z místností.

Rostlinky budou mít své místo u předního skla, které bude pokrývat celou přední stranu domečku. To bude zajišťovat světlo a ohřívání domu ze sluníčka. Mezi rostlinami a místnostmi bude chodbička. Vchod bude ze levé i pravé strany a ještě navíc chráněn "předchodbičkou". Plánujeme mít hodně, hodně rostlinek:-). Již teď mi v bytě visí dvě poličky plné bylinek čekající na zasazení do prostornějšího prostředí. Jedna z prvních rostlinek koupených přímo do skleníku bude banánovník!! Možná dva.

Střechu ponesou dřevěné trámy položené jako strop. Ze střechy se bude sbírat dešťová voda, která poteče do nádrží zasazených do země za zadní stěnou domečku. Z nádrží povedou rozvody vody do kuchyně, koupelny. Voda se bude dále repoužívat, třeba na zalévání rostlinek ve skleníku.