Klimatizace v zemělodi

Dne: 27.12.2016, #Stavba

I v zemělodi budeme mít klimatizaci, nebude ale závislá na elektrické energii. Principem bude ochalzování vzduchu skrze trubky a chladící věž.

S větráním jsme museli počítat již při bouchání pneumatik a to konkrétně u 4.vrstvy, kde jsme nechali místo ve zdi pro každou místnost. Klimatizaci jsme začali instalovat pře zakopávání zemělodi ze zadu. Zadní stěna musela být již z části zahrabaná, neboť trubky jsme pokládali v určité výši. Použili jsme kanalizační KG trubky. Z každé místnosti vede jedna tenká trubka (150mm) do společné trubky (300mm), která vede podél zadní stěny a to 20cm od ní.

Nasazovat ty velké trubky na sebe byla opravdu legrace - vůbec to nešlo. Vyzkoušeli jsme mnoho metod - výtažkem např. více mýdla, zapřít se zádama proti sobě, rukama proti sobě, o zem, popruhy s ráčnama. Posedně zmiňovaná možnost nakonec vyhrála. Upřímně, chvílemi jsem měla opravdu chuť to vzdát a větrání nemít. Větší pohoda bylo čištění trubek. Nejdelší díly měly 5m, takže Angelka se pěkně povozila na klouzačce :). Nicméně když se podívám zpětně, tak čiště ní nemělo moc smysl, protože jak nyní trubky leží, jsou šíleně zaprášeně.

Větrací potrubí ústí do chladící věže. Její princip je následovný: věž je vysoká a široká, takže když do něj vzduch proudí, jak jej klimatizace nasává, sestupuje dolů, ale velmi pomalu, takže se stačí dostatečně ochladit a do místností pak již proudí chladný vánek. Nad okny earthshipy budou větrací okénka, která napomůžou proudění vzduchu při větrání. V každé místnosti pak bude potřeba jen otevřít otvor na větrání ve zdi a klimatizace jede.