Masivní bukové dveře DIY

Dne: 3.5.2017, #Stavba

Můžeme být jakkoli alternativní, ale dveře teda chceme. Tak jsme si je vyrobili. Z bukových fošen. Masivní. Těžké. Velmi těžké. Padlo hodně návrhů, jaký by mohly mít design, tak jsme vybrali dva. První jsou se třemi skleněnými otvory, jemnějších rysů, kde lišty okolo skel jsou zkosené, aby působili méně masivně. Lišty pak zvýrazňují nerezové šrouby pro jejich přichycení.

Druhé dveře jsou na pohled plnější, mají pouze jedno sklo v hodní části, dolní část je vyplněna svislými bukovými prkny zaklesnutými do sebe. Zasklívací lišta je pak na těchto dveří plná, takže dveře působí ještě masivněji. Váží okolo 60 kg.

Okolo vstupních otvorů je umístěný borovicový trám, na které je shora posazené okno a z boku jsou na něj zavěšené dveře na pantech. Pro zavírání je pak na tento rám ještě umístěna dveřní lišta, která na sobě bude mít ještě přilepené těsnění.

Jako práh nám slouží dubová fošna přírodních tvarů, která je přišroubovaná k podlaze. Již je odkrytý, chodí se přes něj s pracovním nasazením, časem ho tedy budeme muset trochu zabrousit.

Všechny kusy dřeva, které jsme použili jsou natřeny lněnou fermeží na ochranu, proti venkovním vlivům. Tento nátěr budeme muset pravidelně jednou za několik let obnovovat. Nicméně tato práce navíc dalekosáhle vynahradí případnou potřebu mít umělé povrchy 😊.