Příprava záhonku uvnitř zemělodě

Dne: 31.12.2016, #Stavba

Část zemělodi, na kterou se těším nejvíce - záhonek na rostlinky! Podél okny mezi dveřmi jsme průběžně vykopli díru o rozměrech 0,6x10m. Vykoupanou hlínu jsme ihned repoužívali dále, takže jsme přímo necílili na kopání zánonku. Materiál v zemi byl místama dost tvrdý, takže kopání nešlo hladce v celé délce. Díra v zemi na záhonek je pár centimetrů od pneumatikové podezdívky pod okny, takže záhonek nad úrovní podlahy bude trochu širší. Pneumatiky ve zdi pod okny jsme důkladně otloukli hřebíky a naházeli betonem. Stěna potřebuje být pevná a odolná proti vodě, proto betonoový nához, který jsme později zahladili cementovou "kašičkou", abychom zmenšili možnost protrhnutí záhonkové folie.

Jako ohraničení jsme použili čedičové kameny. Původně jsme chtěli kupovat půl metrové kameny, nicméně v dole jsme sehnali metrové. Jeden kámen váží tak 250-300kg, což je trochu těžká váha na nošení ve dvou. Od kamaráda jsme si vypůjčili vozík, na kterém jsme kameny po jednom převáželi. Nicméně i dostat kámen z naložené palety na vozík byl extra heavy úkol. Používali jsme kulaté kůly, které nám zbyly ze stavby plotu a také zvedání pomocí cihlových komínků. Nastěhovali jsme všechny kameny dovnitř do zemělodi skrze rampu - protože přece do zemělodi musíme mít pořádně velký schod :D. Na délku záhonku máme kamenů 8, na bocích 2. Nesedí na sebe úplně přesně, ale nijak jsme je neupravovali. Mezery mezi kameny jsme zapatlali trochu betonem, navrch přijde lepší a vzhlednější úprava. Na výšku byly kameny nižší, než jsme potřebovali, takže jsme je museli něčím podložit. Nakonec pod kameny skončili komínky 2-3 cihel na krajích a uprostřed pod kamenem. Místo mezi cihlami jsme vyplnili mokrou směsí písku, hlíny a jílu - celkem nerozbitné.

Tyto tmavé čedičové kameny budou mít účel nahřívací - od sluníčka by měli do sebe nasát teplo, které budou uvolňovat postupně, takže to bude skvělé sezení po nocích :). Podlaha ve skleníku bude taktéž z čedičových kamenů - naštípaných, takže bude hřát od slunce také. Některé kameny jsou otočeny tak, aby nahoře byla rovná hrana, například na sezení nebo položení květináčů s dalšími roslinkami. Aktuálním používáním zjišťujeme, že by kamenů s rovnou hranou nahoře mohlo být více, ale uvidí se až s používáním ve fungující zemělodi.

Záhonek je udělaný se sklonem a na nižším konci je vykopaná hlubší díra, do které přijde čerpadlo na vyčerpání přefiltrované vody od rostlinek.

Co se týče budoucí práce na záhonku, tak je nutné ještě zahladit hliněné stěny, natáhnout geotextilii a EPDM fólií, nasypat velké a jemné kamínky. Vložit trubky, kterými do záhonku poteče voda a "žížalí krabice", kde žížali budou filtrovat vpouštěnou vodu. Na kamínky pak přijde písek a hlína. A Samozřejmě rostlinky. Samozřejmostí (!!) je banánovník (možná protlačím dva....), pk také fíkovník, bylinky, citronová tráva a tak dále..

P.S.: Jelikož nám zbyly 2 kameny (a samozřejmě ty největší), tak jsme je zase později stěhovali ven. Nic moc. Už se těším, až je zase budeme stěhovat dovnitř, protože se tam na ně najde parádní využití.

P.P.S.: Jeden z přebytečných čedičů přijde na raketová kamna, sháníme odvážlivce, kteří nám je tam pomůžou dostat ;).