Raketová kamna v zemělodi

Dne: 9.5.2019, #Stavba

Zdroj vytápění baráčku jsme zvolili raketová kamna s umístěním ve společenské místnosti téměř uprostřed zemělodě. Vnější rozměry jsou 2x2 metry, přičemž plocha na sezení je o něco menší. Zatápění a přikládání probíhá z chodby, primárně kvůli tomu, aby případný uniklý kouř nešel přímo do obytného prostoru.

Jako první se postavilo jádro - topeniště s komínkem na spalování, na kterém se podílel zkušený stavitel kamen tohoto typu. Poté jsme již sami poskládali obvodové zdi kamen a to z žulových kostek. Ty jsou využity jako recyklovaný materiál. Kostky jsou slepeny kamnářským jílem. Podlaha vnitřního prostoru kamen je pokryta recyklovanýma betonovýma dlaždicema slepenýma jílem. Vnitřní prostor je rozdělen příčkou. Teplý vzduch tak projde pomyslným "účkem", pak vstoupí do konečné chodby směrem ke komínu. Stěny uvnitř kamen jsou omítnuty, aby nedocházelo k úniku čehokoli z kamen do obytného prostoru.

Na horní plochu jsou položeny betonové panely, které jsou uprostřed položeny na vnitřní příčku. Mezery mezi kameny jsou zacpány izolací a zamazány jílem. Horní okraj kamen je osázen malýma žulovýma kostkama, který tak tvoří rámeček okolo betonových panelů. Plocha je nakonec srovnána do roviny opět jílovou hmotou, kterou se zároveň přilepily čedičové dlaždice.

Směrem z chodby jsou kamna ozdobeny čedičovým kamenem, který nám zbyl z ohraničení záhonu. Na něj navazuje vytvarované hliněné opěradlo. Na hliněné opěradlo navazuje stěna do koupelny z hliněných cihel, ve které je ukryt komín. Kamna jsou také ozdobena barevnýma spárama mezi žulovýma kostkama na bocích kamen. 

Do vnitřních prostoru vedou dva čistící otvory. Jeden z obytné místnosti, naproti vnitřní příčce kamen. A druhý otvor z koupelny, který je u komína. Přístup je tak téměř do celých kamen pro případné čištění.

Během prvotního zkoušení kamen jsme došli k tomu, že nefungují úplně ideálně a je potřeba udělat pár úprav. První úprava byl prostor u komína. Původně bylo dolní vyústění komína obestavěno do designového oblouku žulovýma kostkama. Oblouček byl včetně větracích dvířek. Komín se ale musel upravit a posadit výše a tak se z obloučku stala čistě rovná plocha. Zároveň ke komínu přibyla zatápěcí klapka. Pokud jsou kamna vychladlá, či je venku nepříznivé počasí na zatopení, použije se klapka na rychlejší přístup teplého vzduchu uvnitř kamen do komína. Druhá zatápěcí klapka je na začátku vnitřního prostoru kamen pro stejný důvod. Tah kamen se tak vylepšil a není již problém se zatápěním, kvůli kterému se tyto klapky zaváděly. Další předělávkou na kamenech bylo upravení velikosti otvoru na přívod vzduchu do topeniště, ten byl v první verzi dvířek nedostačující a musel se zvětšit.

Kamna byla přes topnou sezónu, která trvala od října do dubna, hojně využívanou plochou na vše možné. Hraní, sledování pohádek, prostor pro deskové hry, odpočinek, nahřívání, případně jako spací prostor pro novorozeně, či jeho koupací čas. Hliněná stěna nad kamnama se v některých oblastech nahřívá a tak působí příjemně i v koupelně.

Sud obalující komínek uvnitř kamen je omotán trubkou na ohřev vody. Tedy když se zatopí, zapneme průtok vody v trubkách a voda se bude nahřívat. Sud s trubkama přijde zaházet hlínou, získá se tak další příjemně nahřátá plocha.

Zcela určitě jsou věci, které bychom nyní na kamnech udělali jinak. To nám ale nebrání v tom si tento prostor užít.