Sběr vody ze střechy a nádrž na vodu

Dne: 5.1.2017, #Stavba

Chceme být energeticky soběstační, vodou nevyjímaje. Vodu do domácnosti chceme sbírat ze střechy, jejíž plocha je 153m2. Máme napočítáno, že tato plocha střechy by v nejsušším roce za posledních 10let mohla stačit. Máme ještě k dispozici sbíranou vodu z přístřešku u konteineru - na to používáme staré vany a použité kubíkové nádrže.

Nádrž na vodu jsme sháněli poměrně dlouho. Z počátku jsme nacházeli samé drahé, nakonec jsme objednali nádrž z Německa za přijatelnější cenu o objemu 7,5m3. Je to typ nádrže, která je litá do formy, je z plastu a hlavně se nemusí podbetonovávat. Aby byla celá zasypaná pod zemí a nepřišli jsme mírný svah linoucí se od zemělodě, museli jsme nechat vybagrovat kus zeminy. Při té příležitosti se sneslo pár kapek deště a celá díra připravená na položení nádrže se nám úplně zaplnila (co si budeme namlouvat, největší radost z toho měla naše Angelka, která měla skvělé koupaliště). Přišel tedy na řadu bagr a vyndával vodu ven. Do této jámy byl poté nasypán písek, na který byla nádrž položena bagrem :). Ano, doprava nám náklad nechala ležet u vjezdu. Následně musela být nádrž naplně vodou a zasypána. Na to jsme samozřejmě mysleli předem a preventivně jsme sháněli, kde se dá sehnat dovoz pitné vody pro případ, že zrovna nebude pršet. Takový dovoz možný je i s dopravou, sehnali u vodovodů a kanalizací, nicméně není to levná záležitost. Bylo tedy štěstí, že napršelo. Nicméně i toto nebyla optimální situace, protože se měla nádrž nejprve zaplnit z poloviny, pak do poloviny zasypat a pak zbytek. Nám se nádoba rovnou přeplnila a to najednou, takže neproběhlo žádné mezizasypání a nádrž se celá naklonila. Ne nijak brutálně, přibližně o nějakých 5°. Tím jsme přišli o možné malé množství vody.

No a následně jsme začali zasypávat. Nejprve jsme mazlavým jílem vypodložili nakloněnou stranu, pak se činil bagr. U střechy to byl trochu problém, protože se lžíce bagru dostávala moc blízko okapu, takže jsme si to ke zdi za nádrží museli naházet sami.

Na napojení okapu jsme použili KG trubky odpovídajících velikostí, takový trochu šnek :). Abychom měli přichystaný přívod trubek do zemělodi, natáhli jsme před zasypáním ochrannou drenážní trubku s hadicí mezi ústí nádrže a jedním větracím otvorem, který vede do technické místnosti, aby bylo vše připraveno.

Co říct na závěr - nádrž je stále plná, jen čekáme, až doma pustíme kohoutek, ze kterého poteče voda. A co teprve ta otevřená sprcha, na kterou se chystáme - žádný sprchový kout, jen otevřený prostor.