Vlastnoruční výroba okenních rámu do skleníku

Dne: 3.5.2017, #Stavba

Všechno hezky dřevěné a pokud možno vyráběné doma. Tak je to i s našimi rámy na okna. Jsou vyrobeny z borovicových okenních trámků. Bylo zapotřebí je opracovat: nařezat na správnou délku, udělat zářezy na slepení jednotlivých dílů a slepit dohromady. Velká přední okna do skleníku mají +/- 2,5x2m a jsou v polovině přepůlená příčkou, aby nebyla tak velká plocha skel. Vedle dveří jsou pak mini okna, nade dveřmi jedno rozpůlené okno a na bocích do skleníku je připevněno ještě jedno rozpůlené. Původně měly být okna ještě na bocích do místností, ale bohužel by se nám tam nevešly zasklívací lišty, takže nakonec budou tyto otvory zaplněny konopným betonem.

Jako zasklívací lišty jsme opracovali modřínová prkna. Odkůrovat, zahoblovat, nařezat, uhladit a naměřit na místo. Poslední zmiňovaná činnost byla obzvláště zábavné, neboť jsme museli vždy vylézt k onu přes díra na záhonek, na místě naměřit, pak uříznout, znovu neměřit další lištu do rohu a tak dále. Všechny lišty ale nádherně sedí na místě a vypadají báječně.

Dlouho jsme čekali na skla do oken. Skla nám přijela firma namontovat během ledna. Bylo ale hned pocitově úplně jinak uvnitř baráčku, když tam již profukovalo daleko méně.

Okenní rámy jsou posazeny nad betonová věnec zídky, aby dřevo neleželo ve vlhku. Tato mezera je pak vyplněna a přes tuto výplň povede plechový parapet. Na bocích jsou rámy připevněny do dřevěných sloupců, které podpírají a nesou střechu.

Dřevo je natřeno přírodní lněnou fermeží jako ochrana proti venkovním vlivům. Tento nátěr budeme muset pravidelně jednou za několik let obnovovat. Nicméně tato práce navíc dalekosáhle vynahradí případnou potřebu mít plastová okna a jiné umělé povrchy 😊.