Vytápění svíčkou

Dne: 31.1.2014, #Ostatní

Před pár dny jsem doma postavil topení na svíčku, které jsem nalezl na internetu. Je to v principu jednoduché: jsou to tři květináče z pálené hlíny různých velikostí, které jsou vložené do sebe a sešroubované šroubem. Pod šroubem se topí svíčkou a stoupající teplo jde nejdřív do malého květináče poté do většího atd. Dírky ve dně květináčů jsou ucpané šroubem, takže teplo musí přelézt spodem. Celé to má hezky hřát. Doma se nám tu válelo mnoho nepoužitých svíček a počáteční investice byla asi 80kč. Už asi 3 dny to testujeme. Několik pozorování: nijak to nebrání výhledu na svíčku, tím pádem i zapálení svíčky má svůj estetický efekt, kvůli kterému se svíčky doma zapalují. Zařízení opravdu hřeje, ale jak se dalo očekávat, nic extra to není.

Podle odhadu může mít květináč tak 50-70 stupňů. Opravdu nestoupá žádný teplý vzduch ze svíčky, všechno teplo je předané do květináčů, které ho pak vyzařují. (výrazný podíl tepla se změní z ohřátého vzduchu na v yzářené teplo) Ale má to i jisté nevýhody: když se nepoužívají svíčky v pevném obalu, jako třeba čajové svíčky, tak teplo z květináčů samozřejmě rozpouští i vosk na svíčce pod nimi a ta shoří daleko rychleji. Na poprvé se to opravdu hodně dlouho zahřívalo. Teď, i když je to studené se to celé zahřeje o mnoho rychleji.

Abych to shrnul, je to rozhodně zajímavé a dokud se tu budou válet svíčky doma, budeme to používat, krásně to zahřívá rostlinky rozestavěné v okolí květináče, které si v zimě přilepšují, ale speciálně kvůli tomu další svíčky kupovat nebudeme. Je to rozhodně lepší než mít svíčku zapálenou bez toho. Navíc se zapomíná na to, že když vám doma hoří svíčka, měli byste více větrat ;).

Edit 2022: Lidi neblázněte. Tento článek má poslední dobou takový nárůst na návštěvnosti.. Chápu, že se hledá levná a účinná alternativa, jak si doma přitopit, ale toto opravdu NENÍ cesta. Zaprvé to topení svíčkou ani není logické, ekologické ani cokoli jiného. Navíc určitě zapomínáte na větrání!!! Je to otevřený oheň, je při nepozornosti nebezpečný a hlavně oheň spaluje kyslík, myslete na větrání a na vlastní zdraví!

Svíčka a květináč
Topení ze svíčky a květináčů
Svíčka a květináč
Topení ze svíčky a květináčů
Svíčka a květináč
Topení ze svíčky a květináčů
Svíčka a květináč
Topení ze svíčky a květináčů