Zima offgrid 2021/2022

Dne: 12.7.2022, #Bydlení offgrid

Snad nejpohodovější přežití zimy za celou dobu, co tu bydlíme.


▶🔥 Topná sezóna nám pozvolna začala už v říjnu
▶🌥 Málo sluníčka na solární elektrárnu bylo také již v říjnu.
▶🔥 Zato jsme topnou sezónu začali ukončovat již někdy během února, pak jsme topili jen tak jak bylo potřeba, většinou kvůli teplé vodě, která se nestihla ze sluníčka nahřát, jen párkrát kvůli zimě. Od února celkově tak 10x.
▶ Nutno podotknout, že jsme posunuli náš teplotní komfort. Zlenivěli jsme a vyhříváme si tak na 23 stupňů. Loni to bylo 21 stupňů. Příští rok bychom pravděpodobně mohli zase ubrat
▶ Protopili jsme MÉNĚ dřeva než předchozí zimu, 3m3
▶ Raketová kamna stále fungují naprosto perfektně.
▶ Párkrát jsme zapnuli elektrocentrálu na doplnění energie. Spotřebovali jsme necelých 5litrů benzínu.
▶ Největší změnou oproti loňskému roku byl skleník před zemělodí. A bylo to znát na všech frontách. Vítr tolik neprofukoval kolem zemělodi, tudíž se méně ochlazovala. Skleník ještě není utěsněný, takže se situace může ještě zlepšit. Vedro, když vysvitlo slunce - děti si chodili hrát nahaté do skleníku, když byla venku nula :D; rostliny, co byly přechodně ve skleníku vykvetly už někdy v únoru.... Děti si párkrát přišly v noci stěžovat, že je jim vedro a nemohou spát V plánu je stínící opatření.
▶ Klasicky jsme se omezili v používání elektrických spotřebičů na nutné minimum. Mrazák jsme opět měli v provozu, párkrát jsme ho vypnuli kvůli nedostatečnému množství energie.
▶ Vařili jsme opět na plynu. Nevypotřebovali jsme ani celou 10kg plynovou nádrž.