Co od domu očekávám (Macík)

Dne: 1.1.2014, #Informace

Chci žít alternativně, protože se mi nelíbí mnoho věcí, které jsou běžné. Chci mít dům, který se o mne dokáže postarat. Běžný dům je vlastně ochočená šelma. Krmíme ho spoustou peněz a on se tváří vlídně a přítulně, ale běda jak přestaneme. Nechci mít dům, jako dočasně zkrocenou šelmu. Jediné co poskytuje běžný dům zdarma je přístřeší a bezpečí. Ale když chceš teplo, zaplať. Když chceš vodu, zaplať. Když chceš na záchod, zaplať. Zbavit se dešťové vody, zaplať. Něco si vypěstovat? Potřebuješ vodu a hnojivo, zaplať.

Nemám rád ty všudypřítomné pravé úhly. Myslím, že by se mi líbilo víc venku než v místnosti s pravými úhly. Proto chci většinu takovýchto rohů (ať v místnostech nebo třeba i na nábytku) eliminovat. Pokud bude těchto nepřirozených úhlů doma jen pár, mohou naopak působit jako ozvláštňující prvek.

Také určitě nechci trávit celý život v práci. A když se jednou rozhodnu, že ano, budu mít tu možnost, aniž by trpěl dům či pozemek. Tento dům mi to (doufám) poskytne. Tím že budeme částečně soběstační, nebudeme muset utrácet tolik za energie, potraviny, atd.

Nelíbí se mi jak všichni (včetně mě) bojují s přírodou. Nechci zahradu, kde se bude muset bojovat s přírodou, ale takovou která se bude starat sama o sebe. Takové možnosti jsou, zabývá se jimi permakultura. Třeba takový anglický trávník je naprosto nepřirozený jev v přírodě a proto se ho příroda snaží zbavit (zarůstá plevelem, atd.). Také všechny stromy a keře přirozeně vědí, jak mají vypadat a co jim nejvíce prosperuje a je zcela zbytečné je tvarovat a upravovat.

Myslím, že když se zahrada správně navrhne, není potřeba jí každý rok pořád dokola upravovat.

Moc se těším na klid, čerstvý vzduch a tmu. To jsou věci, které mi ve městě chybí. Také se těším na samotný proces tvoření celého domu a jeho okolí. Těším se i na svou dílnu (baví mě práce se dřevem i železem, popřípadě i kůží a látkou) a prostory na svoje koníčky. I to že budu dělat věci jinak, než všichni ostatní mne těší.

Myslím, že i pro dceru bude lepší velká zahrada plná dobrodružství než panelákový byt. I dům z přírodních materiálů (vím, že mnoho materiálů použitých na dům není přírodních, ale nejsou nikde na povrchu, tudíž i odpařování škodlivých látek je mnohem nižší) bude lepší pro její i naše zdraví než byt plný nezdravých látek.

Našlo by se určitě víc věcí, které mne k tomu motivují. Ale stačila by jich i polovina a stavěl bych stejně. Doufám, že při stavbě poznám i nové lidi. Lidi co mají podobné smýšlení o tom jak má dům a pozemek kolem vypadat a fungovat.