Finální hliněné omítky

Dne: 7.9.2017, #Stavba

A je to! Zvládli jsme finální omítky! I když jen v půlce baráčku. Vzhledem k tomu, že tak trochu nestíháme a zároveň jsme si postavili až moc veliký dům, rozhodli jsme se nejprve dokončit jen polovinu zemělodě.

Příprava

V hrubých omítkách byly praskliny. Díky konzultaci s předním českým odborníkem na hliněné omítky jsme mohli tyto rány na zdech bez problkému zacelit a nezkazili jsme ani finální akci :). Nejprve jsme praskliny vyškrábali. Pak proběhlo zacelení prasklin tekutější maltou z jílu a písku. Po uschnutí bylo vše připraveno. Ano, takto to vypadá jako akce na hodinu, ale to je jen klam..

Materiál

Již tradičně jsme použili místní červený jíl, který tentokrát prošel rozdcením na prach, aby v omítce nebyly hrudky a aby se co nejpohodlněji míchalo. Přidali jsme jemný přesátý písek a přeceděný výluh z kravského hnoje. Hezká červeno hnědá hmota, která přes všechna očekávání ani nezapáchala. Hravá chvilka přišla, až když se musela omítka zahladit, obzvláště v kulatých rozích ;).

Pracnost

Ve dvou schopných lidech se omítka v půlce baráčku natáhla za jedno odpoledne.

Nyní jsou tedy zdi hezky červené. V budoucnu přibude nějaké to natření hliněnou barvou. To ale počká, až budou místnosti odděleny - každý chce všude jinou barvu. Co se týče odolnosti, zatím nejsou žádná odřená místa ani vyloupaná.