Hliněná podlaha

Dne: 17.11.2016, #Stavba

Když jsme začali stavět, podlahu v zemělodi jsme nijak neřešili. Pod zdma byla izolace, která pak měla přijít i pod všechny podlahy, ale zatím jsme nechali jen čistou zem. Když jsme se k pokládání izolace ve vnitřku domečku dostali, narazili jsme trochu a problém. Jelikož jsme dávali úplně naspod ipu proti vodě, museli jsme ji nějak navait. Koukala ale pouze velmi malá část, na kterou jsme mohli navázat a pod zdmi byl vidět polystyren, který se uměl pěkne roztavit, obalili jsme tento vyčuhující kus polystyrenu blátem, které jsme po svaření ipy opět odendali.

Ok, svařování ipy - veliká legrace. Jelikož ta pod penumatikama tam už nějaký čas ležela, byla celá od hlíny a i když jsme se ji snažili vyčistit, nešlo to skvěle, takže nahřátí takového materiálu se nedařilo zrovna dobře. Dalším oříškem bylo zalátovávání mini mezer, které tam prostě zůstaly nakonec. A to celé ještě umocnilo zrovna nestoprocentní fungování hořáku, kterým jsme nahřívali. Jednotlivé spáry jsme zamazali gumoasfaltem - kdyby náhodou něco.

Na spodní izolaci pak přišel ještě podlahový polystyre. Abychom ho moc nezničili, tak na něj přišla menší vrstva bláta, asi tak 5cm. Pokaždé jsme brali hlínu z jiných částí, takže od toho se pěkně odráží i odlišná barva a složení na jendotlivých kusech podlahy. S podlahou jsme začali stavět i podstavec na raketová kamna. Měli jsme viz dát i podlahové topení, to pod kamna nepotřebujeme, proto postup s kamnama již nyní.

Podlahové topení má centrálu v koupelně, ve finále všechny trubky tu začínají i končí. Nicméně jsme začali tím způsobem, že trubky končili v chodbě ve skleníku a to kvůli tomu, že jsme ještě přesně nevěděli, jak to bude udělané - nicméně takto končily asi jen 2 místnosti, ostatní byly již přímo napojené v koupelně. Na podlahové topení jsme použily trubky pex-al-pex (plast-hliník-plast). Ohýbat se trubky daly, nicméně narovnávat je bylo opravdu o nervy. Skládali jsme z nich smyčky odzadu dopředu. Aby trubky držely trochu na zemi a už se nehýbaly, hned jsme na ně nandali trochu bláta, po dodělání celé místrnosti pak pokryly blátem z jemné hlíny celý povrch trubek. Po uschnutí (nebo aspoň ztvrdnutí většinou do druhého dne) jsme pak naváželi bahno ve vrstvě tak 15cm.

Takže celý povrch od země jsme s podlahou zvedli +/- o 20cm, pak navrch přijde ještě dlažba (pravděpodobně všude bude štípaný kámen), ale to zatím nespěchá.

izoalce - ipa a polystyren s blátem
Izoalce - ipa a polystyren s první vrstvou bláta
Na podlahu jsme dávali různé druhy hlíny
Do podlahy jsme dávali různé druhy hlíny
Základ na raketová kamna
Základ na raketová kamna
První položení podlahového topení
První položení podlahového topení
Zakrytí podlahových trubek blátem
Zakrytí podlahových trubek blátem
Vrstva bláta jako podlahy
Vrstva bláta jako podlahy
Hliněná podlaha v zemělodi
Hliněná podlaha v předsíni