Střecha na zemělodi

Dne: 8.11.2016, #Stavba

Poté, co jsme postavili stěžejní trámy, na ně usadily trámy podélně a na ně zase trámy na délku, vytvořili jsme ideální prostředí k tomu, abychom měli na co celou střechu položit. Čistě na kulatiny jsme natloukli smrková prkna, abychom vytvořili základnu pod izolaci. Tyto prkna jsou zespoda pěkně ohoblovaná a tak tam také zůstanou. Takže bude super, až budu večer usínat, dívat se nahoru na strop, kde bude jen samé dřevo :).

Dříve než se položila izolaci přibyla na prkno fólie - parozábrana. Abychom měli plech na vrch střechy na co položit, Marcel vytvořil dřevěné "žebříky", aby byly stabilní, nikam nepadali a pod nimi byl dostatečný prostor. Jako střešní izolaci jsme dávali skelnou vatu. Padlo jich tam pěkných pár balíků. Právě tuto izolaci jsme nandávali v extra vhodém počasí právě na tyto práce. Byla šílená zima a sněžilo. Výrazně nedoporučujeme, bylo to nic moc.

Postupně se položená izolace zakrývala nepropustnou podstřešní fólií, aby se do "mezipatra" nic nedostalo. Na tuto fólii jsme přitloukli další latě, které se zachytili do již zmíněných "žebříků". Tyto laťky dále sloužili pro uchycení plechů

Plechy na střechu jsme vybrali nádherné modré a pro lepší vlastnosti střechy byly plechy na délku v celku. Takže 9mx1m - tíha nic moc a manipulace s nimi ještě lepší. Ale aspoň je daleko menší pravděpodobnost, že nám tak poteče, když na celé délce nejsou spoje.

Výška samotné střešní konstrukce je nějakých 40cm, po obvodu tedy zůstávaly nezavřená místa. Ty jsme uzavřeli opět dřevem, na míru uřízlými kousky, které zbyly z pokrývání kulatin. Vypadá to moc pěkně, v létě na tomto místě bylo spoustu drobného zvěrstva vyhřívajících se na sluníčku. Jako oporu na přesah plechů, kde nebyla "žebříková konstrukce" jsou usazeny dřevěné vzpěry z latěk, které byly neznámo kdy natřeny na červenou barvu. Ale musím uznat, že to pod modrým plechem vypadá i hezky.

Po delší době na přibylo i oplechování - to byla jedna z mála prací, které jsme nedělali my, ale profesionál. Okap je sveden z obou koncí do půlky šířky střechy a ústí do nádrže na vodu. Prostor na komín je zatím schovaný pod plechem, pouze jako dřevěná konstrukce.

Položení prken na kulatiny
Položení prken na kulatiny
Krásný pohled na finální strop
Pohled na finální strop
Hotový podklad pod izolaci
Podklad pod izolaci
Konstrukce žebříků na vyztužení střechy
Konstrukce žebříků
Skleněná vata jako střešní izolace
Skleněná vata jako střešní izolace
Střešní izolace schovaná pod plachtou
Izolace pod plachtou
Červené opěrné laťky na přesahu plechu
Opěrné laťky na přesahu plechu
Pohled na zeměloď v krásný den
Byl krásný den :)
Hotová střecha s modrým plechem
Modrá střecha

Odkazy na videa spojeníá se střechou:
Trámy na střechu
První krovy na střeše
Prkna na střechu
Žebřík na střechu
Strop a prohlídka
Na střeše
Hotová střecha :)