Cena zemělodě

Dne: 24.12.2022, #Informace

Odpověď na tuto otázku není vůbec jednoduchá. Je potřeba vzít v potaz velikost stavby, použité materiály, práci a spoustu dalších věcí. Zde udělám drobný souhrn z videa, které jsem natočila, které je na konci článku.

Jedná se o stavbu svépomocí, která má 100m2 dům + přilehlý skleník a dvě betonové kopule.

Z  velkých částek jsou významné:

  • solární elektrárna
  • nádrže na vodu
  • skla
  • skleník
  • podlaha
  • střecha
  • dřevo

Drobné částky se rychle nástřádají a je to opravdu znát na finální ceně. Je také potřeba zvážit cenu práce někoho jiného a vlastní práci. Stavba svépomocí se může časově velice prodloužit. 

Ušetřili jsme nejen na vlastní práci, ale také za použití levných a recyklovaných materiálů. Např. hlínu jsme měli pouze z pozemku, slámu od místního zemědělce nebo jsme si sami opracovali stromy z kůrou. Nemalou částku jsme ušetřili za raketová kamna, protože jsme si je stavěli sami. Vybudování toalety a vše okolo ní stojí dost peněz. Místo septiku a čističky máme pilinovou toaletu. Skleník by byl na zakázku velmi drahý, proto jsme jeho konstrukci postavili sami a pouze nechali zasklít. Ušetřili jsme také na solární elektrárně tím, že jsme si pořídili základní systém, který se dá stejnými komponenty kdykoli zvětšit. Pro větší systém se tak můžeme rozhodnout později a investice na začátku nebyla tak vysoká. Dále jsme ušetřili i na rámech na okna, které by v našem podání byly na zakázku velmi nákladné díky netradičnímu tvaru či velikosti. 

Jsou tu také věci, na kterých jsme ušetřit mohli, ale nestalo se tak. Jednou z těch věcí je vnitřní záhon, který jsme nakonec rozebrali. Dále na podlaze, která místo pracných čedičových kamenů mohla být pouze hliněná. Velikost domu hraje nemalou roli v ceně stavby - příště bychom si postavili menší. Hlavně kvůli rychlosti výstavby a úklidu vnitřních prostor :D. Dále bychom volili jinou izolaci do stropu. Bohužel jsme slaměné balíky slámy sháněli v nevhodnou dobu a tak jsme skončili se skleněnou vatou. Sláma by byla vhodnější i co se týče fungování.

V ceně nejsou zahrnuty další důležité položky, které nesouvisí se samotnou stavbou, ale s jejím stavění. Pozemek, zázemí při stavbě, doprava na stavbu a nářadí.

K zamyšlení ohledně stavby je náročnost na systém, jak musí být velký ale také co vše doma potřebuji, viz zmiňovaná toaleta, velikost domu. Také pokud budu používat neověřené postupy, je šance, že to budu muset i několikrát opravovat a to se může prodražit. 

Konečná suma je okolo 2,5 milionu korun českých.

Ve videu se dozvíte všechny důležité informace, které jsme za léta stavby zemělodě a bydlení v ní nastřádali.