Dokončení vnitřního záhonku a jeho používání

Dne: 17.12.2019, #Stavba

Hrubé stěny jsme seškrábli a zahladili hliněnou omítkou. Záhon je vyložen nejprve geotextílií, poté EPDM fólií. Na obou koncích záhonku jsou vloženy kanalizační trubky, do kterých jsou vyvrtané díry pro průtok vody.

Vrstvený materiál

Na dno záhonu jsou položeny velké kameny, dále odstupňovaně až po štěrk. Na štěrk přišel písek, na vrch pak asi 20cm hlíny a tenká vrstva štěpky. Štěpka je proti nadměrnému vypařování vody.

Jak to funguje

Do záhonu vede pouze jedna trubka z koupelny. Ta ústí do provrtané kanalizační trubky zmiňované výše, ve které je umístěn filtr, aby se na dně neusazovalo zbytečné množství pevných látek z odpadu. Odpadní voda tedy proteče celým záhonem, kde je druhá provrtaná kanalizační trubka, ve které je umístěno čerpadlo. Čerpá se buď voda ven a nebo se dá zapnout cirkulace vody zase na začátek záhonu pro případ, že by měla voda delší dobu stát.

Zasazené rostliny

Tak nejprve ty ověřené, které rostou skvěle: Rajčenka (Tamarillo) je jedna z nejvíce prosperujících, hned v závěsu je citronová tráva.

Pak jsou tu takové, které jsou "v pohodě" - rostou, ale nijak závratní rychlostí: banánovník, lipie, migrénovník, chřipkovník, guave. Tyto dvě rostlinky jsou prostě TOP.

Kdyby nebylo malého škodiče, tak se tu možná líbí i: kalísie, pepino gold. Malý záškodník tyto rostliny neustále válcuje a otrhává, takže těžko říci.

Naopak čemu se u nás rozhodně nelíbilo: jahodníky, petrželka, aloe (moc mokro), stévie.

Jsou zasazené i dva citrusy, které sice neumřely, ale také téměř nerostou. Dáváme jim čas. A naději.

Nové přírůstky teprve čekají, až se rozjedou: citronová verbena, mučenka, jahodový stromek (ze stejné rodiny jako guave).

Jaká ta voda na konci vlastně je?

Po založení záhonku bych řekla nic moc. Jakmile se rostlinky rozmohly s kořeny a začal záhon fungovat tak, jak má, téměř žádný zápach cítit není. Voda při vypouštění není úplně čirá jako ze studánky, ale úplně zakalená také není. Vodu zatím vypouštíme na venkovní záhon, kde slouží jako zálivka i v obdobíb dešťů či mrazu. Letos byl tento venkovní záhon ukázkový díky této téměř každodenní zálivce.

Vypuštěná voda je také velmi výživná. Po zalití části země, kde není snad kousek organické zeminy, se tento kus stal velmi úrodnou zemí, kde se na konci léta pyšně zelenal jetel.