Používání raketových kamen

Dne: 13.10.2022, #Bydlení offgrid

O tom, jak jsme stavěli raketová kamna jsou na našich stránkách na následujícím odkazu: Raketová kamna v zemělodi. V zemělodi bydlíme již od léta 2018, takže se nyní připravujeme na již 5. topnou sezónu. To by chtělo malé výročí :). Kamna jsou ve společenské místnosti a nemají žádný rozvod do ostatních místností. Jádro nám pomáhal stavět profesonální stavitel kamen a ostatní jsme stavěli sami. Kamna jsou na náš dům předimenzované, tedy nevyužíváme je na maximum, jak bychom mohli. A i tak to tu občas přetopíme.

Za jednu topnou sezónu spotřebujeme 3kubíky rovnaného suchého dřeva. Dřevo necháváme 2 roky vyschnout a vždy vozíme dovnitř dřevo do zásoby a s předstihem na asi 14 dní, aby se mohlo zbavit zbytkové vlhkosti, které si uchovává z venku. Používáme břízu, kterou kupujeme již naštípanou, akorát polena narovnáme do dřevníku.

Proč v zemělodi topíme?

Jasně, v Americe nemusí, mají tam plno slunečních dní. Zde v ČR toho sluníčka v průběhu topné sezóny moc není a nestačilo by vytopit vnitřní prostor na nám komfortní teplotu (20stupňů).

Topná sezóna

Topit v raketových kamnech začínáme na přelomu října a listopadu. Končíme na přelomu února/března. Ta doba je samozřejmě závislá na venkovním počasí. Máme také nový skleník jako nárazovou vrstvu před zemělodí, tím se nám sezóna teď také posunula.

Workflow topení

Pokud začínáme topit a kamna jsou studená, mohou se objevit komplikace, k tomu máme dvě klapky ke komínu, aby šlo roztápění lehce. Nicméně jakmile je roztopeno a kamna si udržují teplotu, je to pohodička.

Topíme 1x za den, v pozdním odpoledni. Pokud zatopíme později, samozřejmě se nic neděje, ale pak nemáme tolik požitku z ohně a naakumulovaného tepla. Deska kamen se totiž musí nahřát, což nějakou chvilku trvá. Instantní teplo je z topení přímo před zatápěcími dvířky a ze sudu obaleného hlínou. Akumulační deska se nahřívá postupně a pak postupně teplo uvolňuje.

Zatopíme třískami a odřezky (drobnější dřevo), přidáme 3 velká polena, zavřeme dvířka, zapneme oběhové čerpadlo a už se jen kocháme ohněm a teplem. Po cca 1.5h kamna dohoří, zavřeme větrací otvory a je to.

Co když je moc zima?

I to se nám párkrát stalo. V tom případě zatopíme dopoledne, stejným procesem. Večer pak zatopíme ještě jednou. V takovém případě se musí hlídat nahřátá voda, aby se nepřehřála.

Co když je moc teplo?

I to se stává :D. Zejména když venku svítí slunce, baráček se tím vyhřívá, ale večer stejně musíme zatopit, aby kamna nevystydla a pro nahřátí teplé vody. Nezbývá než více větrat ;). V lednu jsme tu jednou měli vevnitř 26 stupňů, venku šílený mráz, ale obloha bez mraků, ale větrali jsme, protože 26 uvnitř je opravdu až moc :D.

K čemu je to oběhové čerpadlo?

Na teplou vodu :) Kolem sudu u kamen je namotaná trubka, ve které je voda, která ohřívá vodu v bojleru. Mimo topnou sezónu nahříváme teplou vodu elektrikou, při topné sezóně tímto tepelným výměníkem.

Kamna omezujeme

Kamna omezujeme Kamna jsou navržena na vysoký výkon, který ale nevyužíváme. To by nám tu bylo až moc teplo. V topné sezóně 2021/2022 jsme uvnitř udržovali teplotu 22-23 stupňů, což bylo na nás dost. Děti si občas stěžovaly, že je jim opravdu vedro. Topeniště využíváme z 1/2. Dvě polínka jsou málo, to nefunguje správě. Čtyři polínka jsou až moc, protože se přehřívá voda v trubkách a doma je moc teplo. Tři jsou ideál i pro nás i pro celý postavený systém.

Využití kamen mimo sezónu

Nahřívací desku využíváme neustále. Máme u ní jídelní stůl, takže místo lavičky či židlí, děti si zde neustále hrají, hrajeme zde deskové hry, plocha je dostatečně velká ne ležení i spaní.

Údržba

Jednou za pár dní vyndáme popel z topeniště a pokud děti zničí těsnění u dvířek, je nutné ho přilepit zpět (z toho již snad vyrosly).

Nezdary

Museli jsme vyměnit dřevo. Původně jsme používali buk v malých polínkách. Tato velikost nefungovala, takže jsme přešli na velká březová polena a to je značka ideál.