Výroba a využití nepálených hliněných cihel

Dne: 5.9.2017, #Stavba

Výroba

Na cihličky používáme stejný materiál jako na hrubé omítky, tzn. jílovou hlínu, slámu, vodu. Čím je to méně tuhé, tím lépe. Tzn. spíše více vody a slámy, ale aby to stále ještě lepilo. My používá téměř čistý jíl, kterého máme na pozemku dostatek. Je lepší mít pak jíl rozmočený až rozpuštěný, lépe se pak promíchá se slámou. Když budete míchat s hrudkama jílu, půjde to hůře a více se člověk nadře. Tyto tři ingredience tedy smícháme v nádobě, nejlépe rozšlapat. Dále plníme do forem. Vyrobili jsme formy v rozměru o něco větších než jsou klasické pálené cihly a ještě malou formu, která je třetinová. Pak nastává fáze vysušení - na slunci a občas je dobré je otočit. Vysušení v létě v parnu trvalo tak 2 dny, jak se blíží podzim, tak to chce více dní. zálěží samozřejmě na počasí.

Schnutí cihel vs déšť

Párkrát se nám stalo, že cihly venku opršely, v několika fázích schnutí. Co se s nimi maximálně stalo by to, že na vrchu trochu opršel jíl, ale žádné závratné množství. Spíše se jen vymyl z vrchní strany. Nijak se jako celek nepoškodily, což byla dobrá zpráva.

Použití

Zatím máme hotovou vnitřní příčku, která dělí baráček na dvě poloviny a nemá nosnou funkci. Slepovali jsme je k sobě nejprve stejným materiálem (jíl, voda, sláma) a zároveň jsme každou cihlu na vteřinku namočili, aby se k sobě vše dobře přilepilo. Nicméně toto pojivo pak hodně dlouho vysychalo a následně se začaly objevovat náznaky plísně. Zbytek zdi jsme tedy spojovali jen hliněnou maltou, která se skládala z jemného jílu, vody a písku a bez namáčení cihel. Tato hliněná malta vysychala rychle a spojila vše dohromady perfektně; dokonce vyschla i dříve než pojivo se slámou.

Doba výroby

Za odpoledne jsme schopni vyrobit 25 cihel. Máme připravený pracovní plochu, kam se přesně vejdou. Pak musíme nějakou dobu čekat, než jsou cihly schopny přenosu na další stanoviště, kde doschnout a my můžeme vesele pokračovat ve výrobě. Do tohoto času je započítána příprava materiálu za předpokladu, že jíl máme již rozmočený. Samozřejmě ve dvou to jde rychleji :).


Dále plánujeme postavit příčku z nepálených cihel nad kamny, která bude oddělovat obývací místnost od koupelny.