Konopná zeď pod střechou

Dne: 2.1.2017, #Stavba

Když jsme dávali kulaté trámy na dřevěný trám položený na betonový věnec, vznikly mezi jednotlivými trámy mezery, které bylo nutné zaplnit. Dlouho jsme vybírali způsob a materiál výplně. Nakonec byl vybrán konopný beton, který se používá na zdi. Ten má hned několik výhod: nelezou do nich brouci a plísně, je prodyšný pro vodí páry a dobře izoluje.

Nejprve jsme museli postavit bednění okolo trámů - z venku jsou konce trámů obaleny celé, dovnitř je vrstva +/- 30cm. Dřevěné bednění okolo kulatin je celkem vtipná věc (jak by řekl Marcel, dost opičácká), ale směs je sypká, takže forma musela držet tvar.

Jak pracovat s hempcrete jsme se první den učili od odborníka, další den již na vlastní pěst. Materiál jsme měli také objednaný, takže stašilo JEN namíchat přísady a upěchovat. Zmiňované přísady jsou: konopné pazdeří, vápno a voda. Vznikla tedy sypká směs, která se do forem musela nabouchat co nejtěsněji. Plnění forem jsme dělali 2 dny. Další den jsme chystali omítku, kterou jsme dávali ještě na vlhkou zeď, aby se lépe zasákla do hlobky konopného betonu - směs vápna a písku, aby se hmota slepila a byla pevnější a odolnější vůči vnějším vlivům. Dále byl povrch ještě natřen vápnem, ale na tento postup již nebylo vhodné venkovní počasí a tak se nám omítka na některých místech začala loupat - na opravu bude čekat zeď až do jara.

Nejprve jsem moc nevěřila tomu, že tak sypká hmota bude držet pevně jako zeď, ale byla jsem opravdu překvapena. Jak začal beton postupně usychat, bylo možné nahmatat zpevnění. Hotový výrobek ani nesmrdí, takže závan z materiálu nehrozí (ano, jsme v otevřeném prostoru, ale uvnitř zemělodi je celkem stabilně a ani zevnitř není nic cítit).

Aktuálně má konopná zeď 30cm, zevnitř budeme ještě v budoucnu 10cm přidávat a to stropního typu, který více izoluje.